SALON FERRARI

Projekt rozbudowy istniejącego salonu samochodowego marki Ferrari

PODSTAWOWE PARAMETRY

Lokalizacja: Katowice

Inwestor: Pietrzak B.B. Sp. J.

Projekt: 2014

Realizacja: 2014

Powierzchnia działki: 2 364m²

Powierzchnia użytkowa: 555m²

 

OPIS

Projekt Salonu Ferrari w Katowicach jest złożonym, wielobranżowym Projektem Rozbudowy oraz Przebudowy istniejącej siedziby Ferrari Katowice wraz z dostosowaniem obiektu do standardów marki. Utrudnieniem w projektowaniu była lokalizacja (szkody górnicze oraz nasypy, wymiana gruntów), istniejący obiekt o marnej konstrukcji oraz obszerne standardy marki Ferrari. Nasza koncepcja oparła się o pomysł stworzenia całkowicie nowej jednolitej bryły o spójnych nowoczesnych elewacjach, mocno przeszklonym froncie / witrynie oraz charakterze nawiązującym do postindustrialnego charakteru dzielnicy. Nowa bryła całkowicie “wchłonie” istniejący obiekt salonu o miernym wyglądzie zewnętrznym. Nowy obiekt o mocno przeszklonych elewacjach jasnym wnętrzu, stonowanej przemysłowej architekturze zewnętrznej stanie się doskonałym kontrapunktem dla doskonałych samochodów wystawianych wewnątrz.

 

ZESPÓŁ PROJEKTOWY

Autor: arch. Michał Bułka

Współpraca: arch. Dagmara Koszny